Een studie wijst uit dat 83% Nepalezen op het platteland wonen. Van hen gebruikt 75% brandhout als brandstof om te koken. En ongeveer 80% daarvan wordt getroffen door luchtvervuiling in huishoudens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat luchtverontreiniging in huishoudens ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder beroerte, ischemische hartziekte, chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker.

Open vuur om te koken is een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling in huishoudens. Het heeft veel gezondheidsproblemen veroorzaakt, vooral voor vrouwen die meestal tijd doorbrengen in de keuken in Nepal.

Bovendien zou overmatig gebruik van brandhout leiden tot aantasting van het milieu en veel natuurrampen. Daarom werkt de Unica Foundation sinds 2011 samen met de Nepal Red Cross Society (NRCS) Kaski om Metallic Improved Cooking Stove (MICS) -projecten in de heuvelachtige dorpen uit te voeren. Bhandar Thok is het 25e dorp waar we met deze verbeterde kooktoestellen gaan werken.

Minder gebruik van brandhout en geen rook in huis zijn de belangrijkste voordelen van de MICS. Omdat het brandhout duur wordt, is dit project ook financieel effectief. De dorpelingen krijgen bewustwordingstraining over het gebruik van de oven en het regelmatig schoonmaken van de schoorsteen. Er is ter plaatse een gebruikerscommissie gevormd die in de werking met alle huishoudens afstemt. Ten slotte krijgen alle gebruikers een MICS in hun huis geïnstalleerd.

Informatie

Begunstigden:
46 huishoudens (240 mensen)

Locatie:
Annapurna-4, Kaski

Startdatum:              Einddatum:
01-01-2022                01-07-2022

Status:
In voorbereiding

Toegepaste technieken

Verbeterde kooktoestellen

klein_150_1259677403-oven

Partners & sponsoren

Unica Foundation